slikarska-razstava-domzale

V Menačenkovi domačiji v Domžalah je potekalo odprtje razstave priznanega kamniškega kiparja Mihe Kača, ki  je njegova prva razstava v Domžalah nasploh. Odprtja se je udeležilo izredno veliko ljudi, med njimi tudi nekaj Kamničanov, v  kulturnem programu pa je nastopila violinistka Alenka Semeja.

Miha Kač pripoveduje o svojem kiparskem delu.

Kipar Miha Kač iz Stahovice pri Kamniku, rojen v Preserjah pri Radomljah, je s svojo ustvarjalnostjo pomembno zaznamoval slovenski kulturni prostor. Je dokumentalist časa v bronu in glini, saj se v njegovem bogatem opusu srečujemo z vidnimi osebnostmi iz preteklosti in sedanjosti. Miha Kač sicer ni akademski kipar, je pa izredno talentiran kipar samouk, ki je upodobil čez tristo portretov znanih in malo manj znanih Slovencev. Med njimi se nahajajo pesniki, kot so France Balantič, Simon Gregorčič, Anton Aškerc in France Prešeren, pisatelj Ivan Cankar ter znanstveniki, raziskovalci, politiki, duhovniki itd. Po naročilu je ustvaril mnoge javne spomenike, ki so postavljeni v različnih krajih po Sloveniji, med drugim v Mozirju, Novem mestu, Kamniku, Ihanu pri Domžalah, Bistrici pri Kamniku in Trebnjem. Med drugim se je lotil tudi slovitega spomenika kamniškemu mamutu v naravni velikosti, ki še čaka na svojo usodo.

Del bogate zbirke Kačevih kipcev slavnih osebnosti.

Odkar je kot trinajstletni fantič v glini naredil prvi portret Franceta Prešerna, ga je njegova oblikovalska žilica najprej vodila v tehnično modelarstvo, potem v ustvarjalno izumiteljsko delo, dokler ni prišla v celoti v ospredje njegova umetniška in oblikovalska nadarjenost. Malo je bilo znanih Kamničanov, ki pri Mihu Kaču ne bi dobili svoje podobe. Pozneje so prišli na vrsto številni znani Slovenci, med prvimi Ciril Zlobec, Alojzij Šuštar itd. Z vrsto doprsnih in tudi celopostavnih realističnih portretov je potrdil svoje kiparsko znanje in talent.

Na odprtju razstave je bilo tudi nekaj Kamničanov.

Miha Kač se s samostojno kiparsko razstavo v Menačenkovi domačiji prvič predstavlja v Domžalah. V postavitvi bodo prevladovale izbrane skulpture manjšega formata, ki so ustvarjene največ v žgani glini, patiniranem mavcu in tudi ulite v bron. Celota upodobljenih portretov deluje monumentalno, realno, skrbno modelirano ter v iskanju značajske specifike obrazov. Posebnost Kačevega oblikovanja predstavljajo večglavi skupinski portreti priznanih Slovencev, ki vsak zase in v skupini učinkujejo izredno celovito. Med številnimi razstavljenimi portreti bo poudarek na upodobitvah domžalskih in okoliških veljakov, med drugimi France Bernik, Matija Tomc, Jože Gostič, Jurij Vega in drugi.

Prva razstava Mihe Kača v Domžalah, Kamnik (6. 3. 2012)

Objavil: Damjan Hančič   |    Objavljeno dne:  6. marec, 2012    |    Ključne besede: